4.9.09

macarons


Nej detta handlar inte om mackaroner så som vi känner till dem i Sverige! Utan jag menar franska macarons, det ljuvligaste som kan smälta i en mun!

I samband med att Sex and the City- the movie 2 spelas in har Pâtisserie Ladurée (macaronernas egne mästare i Paris) gjort ett samarbete med Christian Louboutin (skotillverkaren med de röda sulorna).

Detta är resultatet...
Här kommer både bilder och recept (www.kokaihop.se)!

Macarons med hallonfyllning
Ingredienser:
70 gram mandel
150 gram florsocker
(ca 3dl)2 st äggvitor
2 droppar röd karamellfärg
Fyllning:
kokad hallonsylt för att "sega till den lite"
_________________________________________________________________________________________________
Gör så här:

Skålla och skala mandlarna, låt de torka helt. Mal mandlarna fint när de torkat ordentligt.Blanda mandelmjölet med hälften av florsockret.Vispa äggvitorna med elvisp till du får ett hårt, vitt skum.Blanda försiktigt ner resten av florsockret i äggvitan och vispa upp till en fast marängsmet.Vänd ner mandel- och sockerblandningen i marängen. Rör inte för mycket, den slutliga smeten skavara fluffig.Spritsa 5-kronors stora kluttar på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan kakorna vila på plåten i30-60 minuter. För att vara lite effektiv är denna väntetid ett suveränt tillfälle att göra fyllningen.Sätt ungen på 150 grader och baka av kakorna i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. De ska varasega inuti. Dra av bakplåtspappret med kakorna över till en bänk för att svalna. Det är viktigt attkakorna svalnar ordentligt, då det blir lättare att ta loss dem från bakplåtspappret.Bred hallonfyllningen på undersidan av en kaka och sätt sedan ihop den med en annan kaka, somen liten hamburgare. Macaronsen håller i ca en vecka, beroende lite på fyllning och hur krispigman vill att kakan ska vara.

Tips!
Marängsmeten kan med fördel färgas med karamellfärg och smaksättas med tex pepparmint eller citron. Ävenfyllningen kan färgas med karamellfärg för en "autentisk" känsla.

Tips på andra fyllningar!
Hasselnöt: använd nutella.Choklad: följ instruktionerna ovan men uteslut pepparminten.Citron: gör en smörkräm och smaksätt med rivet citronskal och citronsaft, färga med gul karamellfärg.Päron: Följ instruktionerna ovan men byt ut fyllningen mot vit choklad och smaksätt chokladen med päronessens.Färga marängen med grön karamellfärg.
________________________________________________________
Och när vi ändå är igång och pratar mat, eller snarare kakor måste jag bara skicka er vidare till en helt otrolig kock som tar enormt fina bilder! Bloggen heter Cannelle et Vanille och detta inlägg bara slår allt!

Mums, nu ska jag ta mig en kopp kaffe och en Aaltobakelse!

// klara

No comments: